Dertig Laptops in de Klas!

Gepost door KlasKlimaat op donderdag, juni 14, 2012 Onder: Algemeen


Het is speelkwartier en er gebeurt iets bijzonders. De kinderen zagen al twee mensen met grote zwarte koffers door de school sjouwen. Wat zou daar in zitten? Groep 7 heeft geluk, want daar is het vandaag tijd voor een onderzoek. Tijdens de pauze wordt de klas omgebouwd tot hoofdkantoor waar ieder kind zijn eigen bureautje krijgt, compleet met laptop, muis, koptelefoon en schotjes tussen de “bureaus”. Nog voor de zoemer gaat staat iedereen alweer bij het lokaal, klaar om aan de gang te gaan op die mooie witte laptops! Mogen we die houden?

Als ze gaan zitten zien ze dat er een scherm open staat waar een geheime code op ingevuld moet worden. “Wat is de geheime code?” klinkt het uit 30 verschillende monden tegelijk. Die blijft nog even geheim, want eerst komt uitleg over wat er gaat gebeuren. De leerlingen gaan op de laptops vragen beantwoorden over de klas en over de meester. Ze zijn even bezorgd dat ze maar één allerbeste vriend mogen invullen, maar gelukkig mogen ze na die vraag al hun andere vrienden noemen. Alles moet in een keer goed, want je kunt niet meer terug als een antwoord ingevuld is. Goed opletten dus! En wie weet eigenlijk wat vertrouwelijk betekent? Want zo worden de gegevens behandeld; niemand komt te weten wat jij hebt ingevuld. Als er echt geen vragen meer zijn wordt eindelijk de geheime code verklapt.

De hele klas wordt stil, opperste concentratie is van de gezichten af te lezen. De tijd vliegt voorbij en voordat ze het weten zien ze het scherm dat het einde aangeeft. Handig als de kinderen zijn gaan ze nog even aan de gang met allerlei instellingen. Waarom zit er zoveel in de prullenbak? Waarom staat het geluid eigenlijk uit? Helaas, de laptop wordt alweer weggepakt en opgeruimd in de grote koffer.

Als iedereen klaar is wordt het kantoor weer klaslokaal. De laptops zijn weg, er wordt nog één keer gevraagd of die echt niet kunnen blijven en met een zucht gaat de klas weer aan het rekenwerk. En de laptops? Die gaan weer door naar de volgende klas vol enthousiaste geluksvogels die even mogen ruiken aan een eigen laptopje.

PS dit ook in je eigen klas ervaren Mail naar klasklimaat@socsci.ru.nl voor meer informatie.

In: Algemeen 


Tags: groep 7  laptops  geheim  anoniem  klasklimaat 
blog comments powered by Disqus

Vond je dit een nuttig blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 979 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips ...om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!
Loading

 

 

Word Ook Fan!

 

 

Sint 2020Sint 2020