Challenge Day

Gepost door Joke de Bruijn op dinsdag, oktober 11, 2011 Onder: Joke de Bruijn

Als er één groep is die zich in hoge mate schaamt zijn het wel pubers. Wat maken ze zich druk als ze met hun nieuwe gympen over het schoolplein lopen. Maar wat ze zich niet realiseren is dat eigenlijk iedereen op dat schoolplein zich bovenmatig schaamt.  Hoe mooi is het als je die scholieren bewust zou kunnen maken van elkaars onzekerheid? In de VS organiseren ze daarom al een jaar of twintig zogeheten Challenge Days. Scholieren worden aan het begin van de dag met z’n allen in de aula gepropt waar twee medewerkers van Challenge Day ze welkom heten. Ze spelen eerst wat luchtige spelletjes met elkaar zodat iedereen zich op zijn gemak voelt. Naarmate de dag vordert krijgen de spelletjes een serieus karakter. De scholieren komen steeds meer privé-zaken van elkaar te weten. Een oefening is ‘Over de streep’. In het midden van de aula is een streep getrokken, alle leerlingen staan aan een kant. De begeleider zegt dingen als: ‘Degene die het slachtoffer is van mishandeling’ of ‘Degene die zich hier op school gepest voelt loopt over de streep’. De leerlingen komen zo zaken van elkaar aan de weet, die ze niet voor mogelijk hadden gehouden. Niet zelden eindigt een Challange Day dan ook met leerlingen die elkaar schaamteloos huilend in de armen vallen.

Uit ‘Quest Psychologie’ - Afgaan moet je leren

Het KRO-programma 'Over de Streep' heeft er verscheidene afleveringen over gemaakt, steeds opgenomen op een andere (middelbare) school. Presentator Arie Boomsma volgt per aflevering een paar scholieren uit verschillende groepjes, elk met hun eigen verhaal.

Het programma is zowel met enthousiasme en scepsis ontvangen. Geen wonder, het is heel heftig en confronterend en mag zeker niet door amateurs worden uitgevoerd. Er is nu een Nederlands kantoor opgericht, de Stichting Day of Change.
"Scholen die straks zelf een Challenge Day op hun school willen, kunnen hier terecht", zegt directeur Rosalie van Baarsen. "Er zijn zoveel reacties binnengekomen. We hopen dat het de komende jaren op iedere school onderdeel wordt van het lesprogramma." Het concept is beschermd. Leaders worden overgevlogen vanuit Amerika. Het plan is om in februari 2012 met de eerste scholen te kunnen beginnen. De prijs is nog niet bepaald maar zal naar schatting ongeveer 4000 euro bedragen. Mij raakt het nog steeds als ik ernaar kijk, al ben ik me ervan bewust dat het ook verkeerd zou kunnen uitpakken.

In: Joke de Bruijn 


Tags: challenge day  over de streep  stichting day of change 
blog comments powered by Disqus

Vond je dit een nuttig blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 979 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips ...om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!
Loading

 

 

Word Ook Fan!

 

 

Sint 2020Sint 2020