Hoe kan je de CITO toets trainen?

Gepost door Maarten op woensdag, december 28, 2016 In: Kennisbank 

Wij zijn allemaal wel bekend met de CITO-toets. Deze eindtoets is bedoeld voor leerlingen uit groep 8 in het basisonderwijs. De uitslag van de CITO-toets is uiterst belangrijk voor het verdere verloop van de schoolcarrière van het kind en zal het niveau in het voortgezet onderwijs grotendeels bepalen. De CITO trainer helpt leerlingen om zich perfect voor te bereiden op deze toets, maar ook op de entreetoets in groep 7.

Wat is een CITO trainer?

Met een CITO trainer is het mogelijk om een k...


Lees verder...
 

Grotere Klassen in het Basisonderwijs

Gepost door Scott op zaterdag, mei 11, 2013 In: Aandacht 

 

Stel je twee klaslokalen voor met vergelijkbare juffen/ meesters. De ene heeft vijftien kids, de andere tweeëndertig. Welke groep krijgt nu het beste onderwijs?

 

Als alles verder hetzelfde is, zal de kleinere groep het altijd beter doen. De juf of meester heeft meer tijd om de lessen aan te passen aan de individuele kids. Er zijn minder kids, dus ook minder onderbrekingen, minder administratie, minder oudercontacten, etc.

 

Draai dit nu eens om. Wat nou als de vijf...


Lees verder...
 

Wat Is Een Affiliate Link?

Gepost door Scott de Jong op donderdag, november 1, 2012 In: Algemeen 


Dit is een klikbare link die jou doorstuurt naar een andere website.
Bijvoorbeeld bol.com. Bol.com onthoudt dat jij via mijn website bent gekomen.

Mocht je daar dan ook nog iets bestellen, dan ontvang ik een commissie van 5%. Koop jij een boek van € 14,95 dan ontvang ik € 0,75 van bol.com.

Mijn uiteindelijke doel is om met Joke (Juf Jedermann) uit eten te gaan. Dit moet minimaal een 3 gangen diner worden. J Natuurlijk schrijf ik er dan ook een blog over…


Lees verder...
 

Scheiden En Kind (deel 3)

Gepost door Scott de Jong op zondag, juli 8, 2012 In: Kennisbank 

Echtscheiding en magisch denken

Bij heftige veranderingen hebben kinderen behoefte om de chaos die deze veranderingen veroorzaken te ordenen. Ze willen graag begrijpen wat er gebeurt om grip op de situatie te krijgen. Daarom leggen ze verband tussen oorzaak en gevolg. Ze maken daarbij gebruik van het zogenaamde magisch denken. In principe doen alle kinderen dit in lastige, onoverzichtelijke situaties.

 

Heb ik schuld?

Het is belangrijk dat men in de gaten houdt of het verb...


Lees verder...
 

Scheiden En Kind (deel 2)

Gepost door Scott de Jong op zondag, juli 8, 2012 In: Kennisbank 

Echtscheiding en hechting

Elk kind heeft het vermogen om zich te hechten. Hechten is het zoeken naar voortdurende nabijheid van de ander. Het is belangrijk voor de persoonlijke groei van een kind dat het contact kan maken met anderen. Hierdoor kan het zich binden en deze verbondenheid is een veilige basis om zich te ontwikkelen. Een kind hecht zich aan zijn ouders en ouders hechten zich aan hun kind(eren). Door deze wisselwerking wordt de hechting zo stevig dat het gevoel van hechting ook ...


Lees verder...
 

Spooktocht Tijdens Kamp Groep 8

Gepost door Scott de Jong op maandag, juni 25, 2012 In: Video 

Wat is dit altijd een mooi moment tijdens mijn kampdagen. Spookverhalen vertellen en dan pas beginnen met de spooktocht. De organisatie van de spooktocht ligt in handen van de ouders, dus voor mij ook af en toe een verrassing :)

De video is totaal niet duidelijk, maar zo krijg je
 een beetje een idee van wat ik bedoel. Heb jij spannende verhalen over meegemaakte spooktochten? Juf Jedermann wel, klik hier en lees maar…

 


Lees verder...
 

Autisme Bij Kinderen

Gepost door Scott de Jong op zondag, juni 24, 2012 In: Kennisbank 

 

Ontwikkelingsstoornis

Autisme is een ontwikkelingsstoornis. Voor kinderen met autisme is de wereld opgebouwd uit losse fragmenten waar geen logische samenhang tussen bestaat. De kinderen begrijpen niet goed wat er om hen heen gebeurt en proberen, op een voor anderen vaak onbegrijpelijke manier, grip te krijgen op hun wereld.

 

Autisme en aanverwante contactstoornissen

Autisme en aanverwante contactstoornissen worden ook wel pervasieve ontwikkelingsstoornissen genoemd (Pervasive Develo...


Lees verder...
 

Dertig Laptops in de Klas!

Gepost door KlasKlimaat op donderdag, juni 14, 2012 In: Algemeen 


Het is speelkwartier en er gebeurt iets bijzonders. De kinderen zagen al twee mensen met grote zwarte koffers door de school sjouwen. Wat zou daar in zitten? Groep 7 heeft geluk, want daar is het vandaag tijd voor een onderzoek. Tijdens de pauze wordt de klas omgebouwd tot hoofdkantoor waar ieder kind zijn eigen bureautje krijgt, compleet met laptop, muis, koptelefoon en schotjes tussen de “bureaus”. Nog voor de zoemer gaat staat iedereen alweer bij het lokaal, klaar om aan de gang te gaa...


Lees verder...
 

Wat Is Dyslexie?

Gepost door Scott de Jong op donderdag, juni 7, 2012 In: Kennisbank 

 

Woordblindheid en dyslexie

Over wat dyslexie is, bestaat sinds honderd jaar discussie. Termen als woordblindheid en dyslexie werden afwisselend gebruikt. Bij woordblinde kinderen werd vastgesteld dat zij woorden en letters niet goed konden lezen en schrijven, ondanks een goede visuele waarneming. Men ging daarbij uit van een centrale blindheid in de hersenen en een erfelijke bepaaldheid.

 

Dyslectische kinderen

Rond 1925 stelde Samuel Orton (Amerika) vast dat dyslectische kinderen symb...


Lees verder...
 

Wat Is Faalangst?

Gepost door Scott de Jong op dinsdag, juni 5, 2012 In: Kennisbank 

 

Faalangst is bang zijn niet tot een gewaardeerde prestatie te komen. Faalangst kan, met andere woorden, optreden wanneer een kind iets van zichzelf moet laten zien en zijn prestaties vervolgens door anderen beoordeeld worden.

 

Faalangst is situatiegebonden

Deze angst is sterk situatiegebonden. Een kind kan het bijvoorbeeld heel eng vinden om op school voor de groep iets te vertellen (hij wordt rood, transpireert hevig), maar heeft er geen moeite mee, beleeft er zelfs plezier aan, om m...


Lees verder...
 

Aandacht Verdelen In Je Klas

Gepost door Scott de Jong op vrijdag, mei 25, 2012 In: Aandacht 


Bijna ieder kind uit je klas is gek op aandacht. Natuurlijk vindt een kind het leuk om te horen wat er goed gaat. Het is toch ook heerlijk om als leerkracht zoveel mogelijk positieve zaken op te noemen!

 

Maar hoe verdeel jij je aandacht tijdens de lessen over je groep? Lukt het altijd om iedereen positieve feedback te geven? Want een kind krijgt namelijk liever negatieve aandacht, dan helemaal geen aandacht.

 

Instructietafel

Tijdens heel veel lessen maak ik gebruik van k...


Lees verder...
 

Loeren Op Positief Gedrag

Gepost door Theo-Henk Streng op vrijdag, mei 18, 2012 In: Theo-Henk Streng 


Vaak is probleemgedrag het gevolg van onmacht


Probleemgedrag bij leerlingen is een uiting van frustraties en een roep om aandacht. Helaas wordt er in het onderwijs maar al te vaak gesproken over kinderen met gedragsproblemen, in plaats van kinderen die probleemgedrag vertonen. De nadruk wordt dan al direct op het probleem gelegd, met als gevolg dat het kader waarin het kind zich bevindt al geschetst is en het probleem alleen maar versterkt.

 

Niet ‘nieten’

Kinderen voelen heel...


Lees verder...
 

‘Mag ik het bord schoonmaken?’

Gepost door Joke de Bruijn op vrijdag, mei 11, 2012 In: digibord en smartboard 

Werk je nog met een krijtbord?
Dan  heb ik hier een oplossing om het schoon te maken. Grappig dat er een moderne uitvinding bestaat voor iets dat zo langzamerhand in veel scholen stuk voor stuk vervangen wordt, tenminste  als er geld voor is. Een nadeel is dat je waarschijnlijk voor de prijs van deze ‘wisser’ een digibord zou kunnen aanschaffen, maar je bent wel verlost van het druipende krijtwater, het ronddwarrelende stof en het (laten) uitkloppen van de bordenwisser en dat is goed ...


Lees verder...
 

Belevingswereld Van Je Groep

Gepost door Ralph op zondag, april 29, 2012 In: Positief Plaatje 

Het is nu overal meivakantie. Ik heb maar één week meivakantie, maar hoor dat veel leerkrachten over twee weken meivakantie praten. Heerlijk! Geniet er van, doe ik ook.

Nu lekker bijtanken om straks het schooljaar positief af te sluiten met je groep!

Eindelijk heb ik iets meer tijd om doelloos over het net te surfen en af en toe kom ik dan iets tegen wat ik graag met je wil delen via PositiefLeren.nl

Ik praat vaak over de belevingswereld van je jongens en meisjes. Lego blijven ze le...


Lees verder...
 

Nieuwe Bonus! Bij De Positief Leren Voordeel Box

Gepost door Scott de Jong op zaterdag, april 21, 2012 In: Algemeen 


De Positief Leren Voordeel Box heeft een nieuwe bonus!
Ik vond dat het daar wel tijd voor was. De vorige bonus was een Ebook over ‘Werkdruk’. Natuurlijk is het fijn om enkele tips hierover te lezen, maar het voelde niet positief genoeg. Het Ebook ‘Werkdruk’ is dus komen te vervallen.

‘Zelfvertrouwen Opbouwen, In 7 Stappen Meer Zelfvertrouwen’
De nieuwe bonus van de Positief Leren Voordeel Box heet ‘Zelfvertrouwen Opbouwen, In 7 Stappen Meer Zelfvertrouwen’. Lonneke en ik geven h...


Lees verder...
 

Groepsklimaat

Gepost door Scott de Jong op zondag, april 8, 2012 In: Algemeen 

Einde schooljaar 2011 - 2012
Het einde van schooljaar 2011 – 2012 is in zicht. Ik heb genoten van de vrije paasdagen en voor je het weet staat de meivakantie voor de deur. Na die vakantie gaat het allemaal wel heel erg snel. Ik ben benieuwd hoe jij het schooljaar tot nu toe vindt verlopen!

Is het wat je had verwacht? Hoe gaat het met je groepsklimaat? Iedereen gelukkig? Durft iedereen zichzelf te zijn? Heb je een duidelijk zondebok? Wat ga je volgend schooljaar anders doen?

Positief Groe...


Lees verder...
 

Nieuw! Gedichtenblogger Niels Terhalle

Gepost door Scott de Jong op zondag, april 1, 2012 In: Algemeen 

Yes, ik ben supertrots. Niels Terhalle gaat gedichten publiceren op PositiefLeren.nl!

Niels Terhalle schrijft al sinds 2008 kindergedichtjes en wordt geïnspireerd door wat hij ziet (in zijn klas), meemaakt (als vader van 2 kinderen) of zelf als kind heeft meegemaakt.

Niels is niet zomaar een gedichtenblogger, hij wordt namelijk graag uitgedaagd. Heb jij een gedichtje nodig, heb jij bepaalde gedachtekronkels die je in een gedicht wilt zien of gewoon nieuwsgierig hoe het werkt? Klik dan op d...


Lees verder...
 

Mijn 1e Video Op YouTube!

Gepost door Scott de Jong op donderdag, maart 1, 2012 In: Video 

Soms moet je iets doen waar je jezelf niet prettig bij voelt. Wanneer je dit uiteindelijk wel 
hebt gedaan valt het achteraf gezien wel mee (zeggen ze).  

Ik heb net een video (17 Tips om direct positief les te geven) op YouTube geplaatst! 
Het zijn 17 tips om direct mee aan de slag te gaan. Natuurlijk zijn veel tips gewoon logisch.
Maar al zit er maar 1 tip voor je bij, dan is dit toch al winst voor je (en voor je klas...).

Ik vind het superspannend om
straks je reactie te lezen. Zelf ben ik nog...


Lees verder...
 

6 Maart Staking Passend Onderwijs

Gepost door Scott de Jong op zondag, februari 26, 2012 In: Algemeen 

Op dinsdag 6 maart wordt er gestaakt in het onderwijs. Het kabinet doet voorkomen of er nauwelijks bezuinigd wordt op het (basis)onderwijs. Er wordt echter wel enorm fors gekort op het (basis)onderwijs! De grootste bezuinigingsoperatie is die van ruim 300 miljoen euro op het Passend Onderwijs. Deze komt bovenop de huidige bezuinigingen in het onderwijs.

Hoge werkdruk

Bovendien krijgen leraren te maken met een (nog) hogere werkdruk. Zij moeten bovenop de bestaande werkdruk ook nog de ext...


Lees verder...
 

Digibord tv

Gepost door Scott de Jong op maandag, februari 20, 2012 In: digibord en smartboard 

Mijn vorige blog (Positief Nieuws, Beste Les Ooit) is ontzettend vaak getweet. Dankjewel daarvoor! Ik blijf een beetje in dezelfde sfeer nu, want onlangs kwam ik een mooie website tegen. Steeds meer scholen hebben nu een digibord/ smartboard. Wat een mogelijkheden biedt zo’n nieuw schoolbord.

Krijtborden

Bij mij op school moesten de oude krijtborden allemaal weg. Schijnt dat de krijtstof in de lucht weer slecht is voor je beamer. Op zich logisch, toch waren de kleuterjuffen tegen. Uiteind...


Lees verder...
 

Positief Nieuws, Beste Les Ooit!

Gepost door Scott de Jong op woensdag, februari 15, 2012 In: Positief Nieuws 

Een goede voorbereiding is heel belangrijk. Het geeft een goed gevoel en je komt niet voor vreemde verrassingen te staan. Dit moet wel zijn beste les ooit zijn geworden. Zó knap, maar wat een voorbereiding, haha. Lijkt me iets vreemder om te zien voor de wat oudere juffen en meesters (?) die PositiefLeren.nl volgen. Ooit zijn we begonnen met krijtjes en een bordwisser, ik ook. Moet je kijken wat er allemaal mogelijk is, positief! Prachtig zo'n les. Dit zal je als kind, leerling of student ...


Lees verder...
 

Aandacht trekken in de klas

Gepost door Scott op zaterdag, februari 11, 2012 In: Aandacht 

Mijn vorige blog ging over aandacht trekken. Niet alleen maar over aandacht trekken, maar vooral over het ‘zomaar’ aandacht geven. Ik heb een aantal voordelen voor jou op een rijtje gezet wanneer je ‘zomaar’ aandacht geeft aan je (pittige) leerlingen.

 

  • Wanneer je ‘zomaar’ aandacht geeft creëer je een ontspannen sfeer in je klas.

  • Een leerling die af en toe ‘zomaar’ aandacht van je krijgt, zal het ook makkelijker accepteren als je even geen tijd voor hem of haar hebt. ...


Lees verder...
 

Aandacht Trekken

Gepost door Scott de Jong op vrijdag, februari 3, 2012 In: Aandacht 

Geef alle jongens en meisjes uit je klas aandacht. Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Ik snap ook wel dat in een klas met 34 leerlingen het erg moeilijk is om je aandacht op een goede manier te verdelen.

Probeer eens ‘zomaar’ aandacht te geven aan een ‘pittige’ leerling. Vraag naar zijn of haar weekend of laatste voetbalwedstrijd.

Met ‘zomaar’ aandacht geven, zonder dat deze ‘pittige’ leerling daarvoor iets gedaan heeft, geef jij als leerkracht aan dat hij of ...


Lees verder...
 

Zondebok Helpen (deel 2)

Gepost door Scott de Jong op zaterdag, januari 28, 2012 In: Zondebok 

Zoals beloofd, nog meer manieren om de zondebok te helpen.

Blijf opletten. Ook als jij denkt dat alles goed gaat. Als leerkracht kun je niet alles zien en horen. Er gebeurt zoveel in een klas. Maar zeker ook buiten je klas. Het lopen naar de wc, buitenspelen, naar huis lopen, gymlessen, etc.

Probeer ook langere gesprekken te hebben met de jongens en meisjes waarmee het allemaal wel ‘loopt’ in je klas. Vaak krijgen ze iets te weinig aandacht. Gelukkig hebben ze hier geen problemen mee. T...


Lees verder...
 

Positief Nieuws, Leerlingen worden gek van dictee!

Gepost door Scott de Jong op woensdag, januari 25, 2012 In: Positief Nieuws 

Ik weet dat het kopje 'Positief Nieuws' wordt genoemd. Er is natuurlijk weinig positiefs aan wanneer je dit filmpje bekijkt. Toch, geef ik toe, had ik een grote glimlach op mijn gezicht.

Je kunt het ook omdraaien. Waarom reageren deze leerlingen op deze manier? Ik probeer vaak mijn lessen goed op elkaar af te stemmen en ik zorg voor afwisseling.

Dus na een lange toets rekenen ga ik niet direct over op een lesje schrijven. Dit zijn twee momenten dat je leerlingen stil moeten zijn en zeer ...


Lees verder...
 

Zondebok Helpen

Gepost door Scott op dinsdag, januari 24, 2012 In: Zondebok 

Ben bewust van je eigen vooroordelen. Als leerkracht heb jij een voorbeeldfunctie. Als jij lekker meelacht bij een vreemde opmerking, dan zal je groep dit als gewoon of normaal beschouwen.

Besteed dus aandacht aan vooroordelen en discriminatie door hier actief lessen in te geven. Geef aan dat iedereen uniek is. Het zal een erg saaie wereld worden als iedereen gelijk is.

Laat de jongens en meisjes heel veel samenwerking. Uit onderzoek blijkt dat te veel competitie vaak een nadelig effect op ...


Lees verder...
 

Wie Wordt De Zondebok?

Gepost door Scott de Jong op zondag, januari 22, 2012 In: Zondebok 

***Iedere leerling die afwijkt van de groepsnorm, loopt de kans om als zondebok te worden gezien***

Ik ben nu al een tijdje aan het schrijven over zondebokken. Eigenlijk is het best wel handig om te weten wie de jongens en meisjes als zondebok kiezen. (Misschien had dit mijn eerste blog moeten zijn over zondebokken, haha).

Vaak heeft de zondebok andere waarden en normen, een hele andere thuissituatie en/ of houdt hij of zij van balletdansen in plaats van voetballen.

Vaak zijn ouders en/ of...


Lees verder...
 

Gedichtendag 2012

Gepost door Joke de Bruijn op woensdag, januari 18, 2012 In: Joke de Bruijn 

Weet je het al? Op donderdag 26 januari 2012 wordt in Nederland en Vlaanderen de dertiende Gedichtendag gehouden. Doet jouw school ook mee? De dag staat dit jaar in het teken van het thema 'Stroom'. Lessuggesties voor dit thema vind je op http://www.gedichtendag.com/

Ook als je niet meedoet aan de Gedichtendag zijn deze suggesties zeker de moeite waard. Ze bevatten tien mooie en grappige stroomgedichten van dichters als Jan Boerstoel, Annie M.G. Schmidt, Jan Hanlo, Eva Gerlach, Riet Willie...


Lees verder...
 

Groepsleerkracht En Lesgeven

Gepost door Scott de Jong op donderdag, januari 12, 2012 In: Zondebok 

Uit onderzoek blijkt dat autocratisch geleide groepen meer vijandigheid oproepen dan democratische groepen. De leerkracht de een klas autocratisch leidt roept frustraties op.

De jongens en meisjes die in zo’n geleide groep les krijgen durven weinig. Ook een weerwoord geven is not done. Wanneer jongens en meisjes dit niet kunnen gaan ze op zoek naar een ander ‘slachtoffer’. 

Probeer dus altijd de mening van je groep te vragen. Respecteer deze ook. Drijf als leerkracht niet je zin doo...


Lees verder...
 

Zondebokken Zullen Altijd Blijven Bestaan

Gepost door Scott de Jong op vrijdag, januari 6, 2012 In: Zondebok 

In mijn vorige blog (uit 2011 ;)) over zondebokken kon je lezen dat zondebokken altijd de schuld krijgen. Terwijl de zondebok niet altijd schuldig is. Jij als leerkracht zal enorm je best moeten doen om erachter te komen als de zondebok er nu wel of niets mee te maken heeft. Een pittige taak, want wij leerkrachten zien (en horen) lang niet alles.

Een zondebok zal altijd blijven bestaan en deze kun je niet binnen een paar maanden teniet doen. Dit gaat je simpelweg niet lukken, je kan het als ...


Lees verder...
 
 

Vond je dit een nuttig blogbericht? Vul hiernaast vrijblijvend je naam en email in en ontvang GRATIS:

  • ‘150 Tips …om kinderen te laten zien dat je om ze geeft’ (Ebook).
  • Updates! Ik houd je op de hoogte van belangrijke updates.
  • Ontdek ook (net als 979 anderen) hoe jij (nóg) positiever voor je klas staat.
150 Tips ...om kinderen te laten zien dat je om ze geeft!




Loading

 

 

Word Ook Fan!

 

 

Sint 2020Sint 2020