(Lees ook deel 1 en deel 2 van dit verhaal!)


Alsjeblieft!! Voorkom dat je mijn fouten maakt!


Toen ik aan die ‘rotgroep’ les gaf voelde je gewoon een onderhuidse spanning. Vooral tijdens het oefenen van een weeksluiting, het bedenken van een dansje, een gymles of een muziekles ging het vaak goed mis.

 

 

Mijn leerlingen toen hadden niets voor elkaar over. Niemand was enthousiast. (Behalve de eerste vijf minuten dan). Kinderen begonnen met klagen over anderen kinderen. Ik was veel tijd kwijt met verhalen controleren.

 

 

Ik voelde me soms net Peter R. de Vries (toen hij nog zijn eigen tv-programma had :). Veel van mijn onderwijstijd ging verloren aan het uitpraten van onenigheden. Terwijl meer dan de helft (of veel meer) van mijn groep niet eens wist waar het over ging!

 

 

Daarna kwamen mijn collega’s ook nog eens klagen over ´wat een troep in het handvaardigheidslokaal´ of ‘wat een herrie op de gang tijdens het oefenen’. Of nog erger... Ouders kwamen naar school met klachten.

 

 

Ik was vaak moe en snel geïrriteerd tijdens dit schooljaar. Ook privé. Ik gaf veel (onrealistisch veel) strafwerk. De kwetsbare (maar voor leerlingen vaak leuke) lessen zoals drama, handvaardigheid en muziek liet ik maar achter wegen.

 

 

Uiteindelijk heeft dit de sfeer in mijn klas alleen maar slechter gemaakt…

 

 

Ik kwam onder een negatieve druk te staan en alles voelde erg ‘zwaar’ en trok het me ook persoonlijk aan. Natuurlijk wilde ik direct veranderingen aanbrengen, want mijn lessen liepen niet en mijn werkplezier was ver te zoeken. (Mijn beste les was altijd ‘stillezen’ ;)).

 

 

Mijn bovenstaande verhaal vond plaats tijdens schooljaar 2004 – 2005. Vanaf dat moment ben ik me enorm gaan verdiepen om het ‘juiste pedagogische klimaat’ in mijn klas te creëren. Ik mag wel zeggen dat het me nu gelukt is.



Ik heb mezelf volledig gespecialiseerd op het gebied van positiviteit in het onderwijs. 

 


In de afgelopen schooljaren heb ik enkele honderden artikelen over dit prachtige onderwerp gepubliceerd, meerdere boeken geschreven en één echt unieke videocursus (natuurlijk met praktijkbeelden) uitgebracht!

 

 

Om niet mee te maken wat ik heb meegemaakt, dit tegen te gaan of zelfs te voorkomen, raad ik je het volgende aan...



 

Klik nu op de link voor meer concrete (beeld)informatie…




Met positieve groet,


Ralph Siebers



Bekijk direct via deze link meer concrete (beeld)informatie…